Посещението на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир в

...
Посещението на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир в
Коментари Харесай

Остри реакции след посещението на израелски министър в Ал-Акса

Посещението на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир в комплекса на джамията Ал-Акса беше посрещнато с рецензии - както от мюсюлмански страни, по този начин и от западни.

Остри реакции пристигнаха от Египет, Йордания и Обединените арабски емирства, които се пробват да продължат поддръжката си за палестинците, само че и да запазят салдото в връзките си с Израел.

Лидерът на подкрепяната от Иран ливанска организация Хизбула предизвести, че визитата може да взриви напрежението в целия район. 

 
Бих желал да прибавя гласа на съпротивата в Ливан към гласа на палестинските фракции, с цел да кажа, че похищението против джамията Ал-Акса, както и върху ислямските и християнските свети места в Йерусалим от страна на ционистите, ще взриви освен обстановката в Палестина, само че може да взриви и целия район. Нашият народ няма да търпи експанзия от страна на тези луди хора против ислямски и християнски свети места.
Сайед Хасан Насрала, водач на Хизбула

Бен-Гвир постави клетва преди седмица във водения от премиера Бенямин Нетаняху кабинет, най-крайнодясното държавно управление на Израел до момента. Няма информация да се е молил в комплекса.

 
Нетаняху се пробва да усъвършенства съдействието с арабските страни, а в това време прави толкоз доста против арабите и против палестинците. Това е непостоянна позиция. Ние споделяме на арабските и ислямските страни, че от тях зависи да обезпечат сигурността на Ал-Акса. Ал-Акса не е единствено за Палестина, тя е за цялата арабска и ислямска общественост по света. Очаквам през 2023 година обстановката да се разгорещи. За това напрежение отговорността пада върху израелското държавно управление.
Шеик Екрам Сабри, имам на Ал-Акса

Критики пристигнаха и от някогашния министър председател на Израел Яир Лапид - съгласно него визитата е провокация, която може да докара до принуждение и да коства човешки животи.

Предупреждения за повишаване на напрежението насочиха и от Запада.

 
Това посещаване има капацитет да изостри напрежението и да предизвика принуждение. Дълбоко сме обезпокоени от всевъзможни едностранни дейности, които имат капацитета да създадат това.
Нед Прайс, представител на държавния департамент

Ал-Акса е третото най-свято място в Исляма след джамиите в Мека и Медина. Храмовият рид, както го назовават израелците, е свещено място и за юдаизма. Хора от други религии могат да го посещават, само че съгласно съглашение нямат право да се молят там. Нещо, което Бен-Гвир желае да промени. Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли държавното управление да има желание да промени статутът на Ал-Акса. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР